Kako postati dizajner u 3 koraka?

Znam da naslov zvuči nemoguće. Naročito ako se nikada nisi bavio/la dizajnom. Međutim, osmislio sam jednostavnu metodu koja će ti sigurno odgovoriti na pitanjeKako postati dizajner u samo 3 koraka.

graphic desinger - kako postati dizajner

Ovaj članak se odnosi na sve vrste dizajna. Nije važno da li je u pitanju UI UX, Web Dizajn, Product design, grafički dizajn, ova metoda će funkcionisati.

Važna napomena

Metoda jeste jednostavna, ali to ne znači da je moguće preko noći postati dizajner. Pogotovo ne dobar. Sve će ti biti jasno u nastavku teksta.

Idemo na metodu!

postani dizajner

1. Nauči alate

Poslovica kaže da bez alata nema zanata. Isto je i u dizajnu. Ako ne znaš alate, to je kao da pokušavaš da dizajniraš sa rukama vezanim iza leđa. Čak i kada stekneš osećaj za lepo i imaš dobru ideju, moraš da znaš tehnički kako da je dovedeš u život. A za to služe alati. Neki od popularnih alata koji će ti biti potrebni za dizajn su sledeći:

 • Photoshop
 • Illustrator
 • Indesign
 • Premiere Pro
 • XD
 • Google Sheets
cactus lipstick - kako postati dizajner

2. Kopiraj radove majstora

Ako želiš da igraš fudbal, verovatno ćeš imati omiljenog fudbalera čije ćeš poteze kopirati i pokušavati da usavršiš. Možda i više njih. Tako je i u dizajnu. Jednostavno, trebalo bi da ideš utabanim stazama koje su drugi izvanredi dizajneri utabali, a ne da sam/a izmišljaš toplu vodu.

To neće ubiti tvoju kreativnost kao što ti možda deluje, već baš suprotno – otvoriće ti nove horizonte i dati ti inspiraciju za naredne projekte.

I sada kada radim sa ozbiljnim klijentima ne zapostavljam ovaj korak sa vremena na vreme. Prvo, pomaže mi da pratim trendove, a drugo, da budem siguran da su moje veštine maksimalno oštre.

Primer gde možeš naći radove najboljih dizajnera je Dribbble ili najbolje da pročitaš moj prethodni blog članak 5 Najboljih sajtova za inspiraciju u dizajnu.

dizajner

3. Vežbaj. Mnogo.

Tu smo. Nije bilo bežanja od ovoga, i ako od vežbanja želiš da pobegneš, nijedna metoda ne bi mogla da ti pomogne. Neke stvari možeš da shvatiš samo kada ti “prođu kroz prste”. Dizajnerski osećaj, odnosno dizajnersko oko, steći ćeš samo vežbom.

Vežba je ukratko, ono što odvaja prosečene od izvanrednih dizajnera. Vreme koje uložimo u poliranje svoje veštine. I vreme koje ćemo posle lepo naplatiti. Zato nemoj da bežiš od vežbe, već se trudi da je bude što više. Bićeš zahvalan/na i meni i pogotovo sebi.

Kako da vežbaš? Postoje brojni dizajn izazovi na Internetu, a primer za UI UX Dizajn je sajt Daily UI Challenge.

Stigli smo do kraja, a za neke od vas, nadam se, tek na početak.

Ono što je na tebi je da primeniš ove korake i budeš istrajan/na. Sve će ti se isplatiti i verovatno ćeš brzo da zavoliš ovo prelepo polje. Svakog dana sam zahvalan 15ogodišnjem sebi što je krenuo ovim putem. Biće izazpva, ali biće ih svuda. Imaćeš priliku da radiš od kuće, zarađuješ lepo i imaš slobodu. Meni to lepo zvuči.

Nadam se da ti se svideo tekst, i da sam odgovorio na pitanje kako postati dizajner u 3 koraka. Ako želiš da dobiješ još mnogo saveta i prečicu do tog posla, možeš da pogledaš moj kurs UI UX Dizajna gde ćeš naučiti kako da dođeš od nule do svog prvog klijenta.

TOP 5 – Najbolji sajtovi za inspiraciju u dizajnu

Koliko je važno dizajn početi traženjem inspiracije?

Izvor: Instagram @offdesignarea

Proces svakog dizajniranja za mene počinje istraživanjem i traženjem inspiracije. Nigde, pogotovo ne u dizajnu, ne treba da izmišljate toplu vodu, već da tražeći inspiraciju proširite sopstvene mogućnosti i dobijete nove ideje koje će vam pomoći da postanete bolji dizajner. Zato odmah prelazimo na stvar, top 5 sajtova za dizajn inspiraciju!

1. Dribbble

Dribble je za inspiraciju definitivno moj omiljeni sajt i sajt kog prvog posećujem. Imaju fantastičan serach, ogromnu istoriju i veliku biblioteku radova. Za sajt za inspiraciju, jedna od najvažnijih stvari je da ima mnogo dizajnera koji tu ostavljaju radove, a to je definitivno Dribbble.

2. Behance

Kao Mario i Luigi, kao Betmen i Robin, kao Ronaldo i Messi, tako i Dribbble i Behance.

Behance je sajt vrlo, vrlo sličan Dribbblu uz neke razlike, neke mane, ali i prednosti. Behance je Adobe-ov servis, a Adobe je firma koja pravi Photoshop, Illustrator i ostale programe u kojima verovatno već dizajnirate. Adobe ga je i napravio sa ciljem da bude mreža za deljenje radova, inspiracija i naravno za zapošljavanje. Prednost je što je bolji za pravljenje case study-ja. Jedan moj case study na Behance-u možete pročitati ovde.

3. Pinterest

Pinterest je mreža za koju imam utisak da je koriste svi osim mene. Ja je ne koristim jer sam veći fan Dribbbla i ostalih sa ove liste, ali to joj ne oduzima činjenicu da je prepopularna. Ogromna baza ljudi znači dve stvari – mnogo dobrih radova i mnogo loših radova. Ako umete da proberete, Pinterest će biti mesto na kome ćete definitivno pronaći kvalitetne radove.

4. Instagram

Gde god se okrenemo, završimo na Instagramu. Nebitno da li smo seli u kafić, položili ispit ili tražimo dizajn inspiraciju. O Instagramu nemam puno novog da vam kažem, osim da možda niste znali da je jedna od najboljih mreža za pronalaženje dobrih dizajnera i dobrih radova. Lako je searchovati i možete da pratite ljude ili hashagove za koje procenite da su dobri. Preporuka za Instagram stranicu UX Brainy.

5. Typewolf

Na broju 5 je jedno iznenađenje i nešto malo drugačije. Pored prva 4 mesta, ne treba vam još jedan sajt na istu foru. Svakako nećete satima obilaziti nekoliko sajtova oko jedne iste stvari. Zato na broju 5 Typewolf koji vam donosi inspiraciju iz sveta tipografije, jedne od najbitnijih grana i stavi u dizajnu. Neke korisne fontove možete pronaći i na našem Nauči Dizajn Instagramu

Hvala vam na čitanju, a ako želite da naučite dizajn, možete da pogledate naš kurs UI UX dizajna.

Kolike su plate UI UX dizajnera?

Ako te zanima rad od kuće ili želiš da pokreneš posao iz komfora svoje sobe, moguće da si naišao/la na posao UI UX dizajnera. Ako nisi, ovde možeš pogledati više o tome šta je ui ux dizajn. Ukratko, u pitanju je dizajn aplikacija.

Ovaj posao je relativno nov, pogotovo u Srbiji, što znači da nema previše konkurencije. A potražnja je ogromna, i raste iz dana u dan. Zato će, kao i uvek kada imamo ovakvu situaciju, oni koji rano krenu sa tim da zarade vrlo ozbiljne cifre. Zato je naš najpopularniji kurs upravo kurs dizajna aplikacija.

Međutim, sada kada znamo šta je UI UX dizajn i koliko je tražen, vreme je da odgovorimo na glavno pitanje – kolike su plate UI UX dizajnera u Srbiji?

Zavisi od nekoliko faktora. Idemo redom.

Junior, Medior, Senior… šta?

Prva stvar koju moramo uzeti u obzir je na kom ste nivou kao dizajner. U dizajnu i programiranju postoji ta podela na juniore, mediore i seniore.

Juniori

su oni koji su na početku karijere, sa relativno malo znanja i malo ili bez iskustva. Obično 0-2 godine u poslu. Oni, naravno, imaju najmanje plate kao ui ux dizajneri, ali nemoj da te to zavara – Juniori mogu da zarade i 600e mesečno kao pripravnici u firmi u Srbiji. Za početak, fenomenalna plata!

Mediori

su negde između juniora i seniora. Oni imaju obično 3-5 godina iskustva, imali su nekolicinu projekata u svojim rukama, i u stanju su da deo posla obavljaju potpuno sami. Ovo im automatski podiže i cenu, pa je njihova plata okvirno sjajnih 1000e mesečno. Evo nas već na 4 cifre, odlično! Idemo dalje, tek je sad zanimljivo!

Seniori

E ovde već nema šale. Seniori su iskusni dizajneri sa puno iskustva i projekata iza sebe. Višegodišnje iskustvo se podrazumeva – i ono što je važno: više godina rađenja jedne te iste stvari u krug se ne računa. Bitno je da godine budu pune izazova i konstantnog rasta da bi moglo da se računa.

Ovde vidimo najveću razliku u zaradi. Plate od 2500e se praktično podrazumevaju, a često mogu biti i veće. Jednostavno, rešavate velike probleme, radite sa najvećim firmama, imate jake kontakte – sve te godine rada vam se i te kako isplate!

Portfolio!

Kada se bavite prodajom nameštaja, morate klijentima pokazati kako vaš nameštaj izgleda i kako je oplemenio kuću nekog vašeg prethodnog klijenta. Slično je i u dizajnu. Potreban ti je dobar portfolio koji će najbolje da oslika ono što radiš i koliko to kvalitetno radiš. Ne samo da će ti osigurati klijente, nego i značajno podići cenu rada. Na kraju krajeva, kako da dizajner nije u stanju sam sebi da dizajnira portfolio, a može meni da napravi aplikaciju ili sajt za moj biznis?

Freelance – Satnice su fenomenalne

Na početku rada sa klijentima, UI UX dizajner bez problema može da stavi satnicu 15-20e. Toliko je prosečna DNEVNICA u Srbiji. A ovde pričamo o zaradi za samo jedan sat. Ovo bi u teoriji bilo čak 3200e mesečno, ali život je dosta drugačiji. Retko koji freelancer radi 8h dnevno, i pogotovo je retko da ceo mesec konstantno ima posao. Međutim, neko ko je već imao par klijenata i ima solidnu dinamiku posla, bez problema može da zaradi preko 1000-1500eur mesečno.

Ja sam jedan sajt radio 20 dana i naplatio 2000e.

Kada ste freelancer niko vam ništa ne garantuje, što može da bude loša ali, i i te kako dobra stvar. Plata od 1000e u firmi je sjajna, ali kao freelancer nemate gornju granicu. Sve je stvar toga koliko ste kvalitetni i snalažljivi.

Ako volite sigurnost, savet je da idete na firmu. Ako volite veću mogućnost zarade i neizvenost, oprobajte se u freelance-u. Ali ono što bi svakako trebalo da probate je UI UX dizajn. To možete uraditi tako što ćete pogledati naš besplatan mini kurs dizajna aplikacija ili kompletan kurs koji vas vodi od osnova do posla.

Ostanite kreativni.

Kako da prezentuješ dizajn kao profesionalac

Odgovor je jednostavan i veoma jednostavan za korišćenje. U pitanju je mockup, odnosno stavljanje tvog dizajna u realnu situaciju (use case).

Zašto je mockup dobar?

Jednostavno tvojim radovima daje kontekst, i prikazuje kako će izgledati kada bude postao pravi proizvod. Možeš naći one koji dizajn stavljaju u centar grada ili one apstraktne koji izgledaju još lepše nego stvarni, evo primera oba:

Inače, sve slike koje ćeš videti u ovom tekstu biće mockupovi. Lep neki tekst.

Stalno ga viđaš, a ni ne primećuješ. Jako često se koristi na primerima štampe za majicu.

Mockup su zapravo fajlovi gde stoji neki template rad u nekom okruženju. Jako se lako koriste jer sve što treba da uradiš je da zamenite template rad sa vašim. Evo primera kako da to uradiš u Photoshopu.

Kako da koristiš mockupove u 5 koraka

1. Otvori mockup .psd fajl

2. Nađi smart object gde je trenutna slika (template) i klikni dva puta na sličicu tog layera

3. Zalepi svoj rad preko trenutnog

4. Stavi svoj rad kao prvi layer (na vrh)

5. Korak (VAŽNO) pritisneš CTRL + S

Gotovo! Uspešno si napravio mockup!

Ako želiš da naučiš Photoshop kompletno, naš kurs možeš pronaći ovde.

E, sad je glavno pitanje, gde naći free mockup

I tu sam se pobrinuo za tebe. Na Instagramu Nauči Dizajn (@naucidizajn) napravio sam post sa 5 najboljih sajtova sa free mockup-ovima. Možeš ga pogledati ovde.

I na kraju, imam poklon za tebe

U pitanju je pack sa 8 prelepih clay mockupova kao što je ovaj iznad sa 2 iMac računara. Dobićeš ceo set sa Apple uređajima:

Ukoliko želiš da preuzmeš 8 besplatnih mockup fajlova, upiši ime i mejl u formi ispod i šaljem ti fajlove na mejl.

 

Besplatni mockup fajlovi su spremni za preuzimanje

Kako da pokidate sa izborom boja u dizajnu

U ovom kratkom tekstu želim da odmah pređem na poentu, i pokažem vam 3 sajta koja će vaš dizajn da podignu bar dva nivoa više i pokažu vam kako da pokidate sa izborom boja u dizajnu. Idemo!

1. UI Gradients

Sajt bez koga bukvalno ne bih mogao! Moj dizajn je postao bar duplo kvalitetniji dana kada sam saznao za UI Gradients! Tako jednostavan sajt, ali zlata vredan, birate prelepe gradiente različitih boja, a kopiranje HEX kodova je prelako. Ako vam treba gradient određene boje, recimo zelene, i to je moguće, i što je jako bitno kada radite, brzo. Koristim ga u redovnom radu, a možete ga videti i u kursevima.

2. Sessions Color Calculator

Nauka o bojama je posebna tema koju planiram da obradim u budućim tekstovima. Ali ovaj Color Calculator je nešto što i početniku nauku svede na jedan klik. Koje boje su suprotne, koje slične, kao i ostale kombinacije koje možete videti u prikazu ispod, saznaćete na jedan klik. Jako dobra opcija kada imate početnu boju ili dve, i treba da saznate koja boja ‘ide’ sa njima.

3. Coolors

Osnove. Ovaj članak bi bio bezvredan kada ne bih pomenuo sajt koji vam daje Color palettes, odnosno palete boja. Coolors vam nudi raznolike palete koje menjate pritiskom na space. Osećaj je kao da ste u Slagalici i pričate čuveno ‘Stop, stop, stop, stop…’ Kada vam se boja svidi, možete da je zaključate i sajt vam pravi kombinacije oko nje. Boje su već uklopljene i spremne da oplemene vaš dizajn. Idealna stvar da sebi date inspiraciju, izazov, i ne upadnete u rutinu korićenja istih boja. Ne zaboravite na pravilo 60-30-10.

Život u 2020. nije bio sjajan po mnogim parametrima, ali činjenica da je tehnologija otišla ovako daleko sa nam omogućava da dizajn bude lakši nego ikada. Dizajn se uči, najviše kroz greške, a ovakvi servisi nam igru dodatno olakšavaju. Ne zaboravite da uživate dok radite.

Zašto dizajneri koriste Apple?

Kada tražimo slike dizajnera na stock sajtovima, dobićemo različite ljude, koji imaju jednu zajedničku stvar – Mac računar. Proverite. Nije važno da li je u pitanju 13 inča Macbook ili 27 inča iMac, dizajneri jednostavno kao da moraju da koriste Apple uređaje. Možda ste se nekada zapitali zašto dizajneri koriste Apple?

Evo nekoliko glavnih razloga

Izgledaju lepo

Iako mnogi osporavaju Apple računare, oko ovoga nema diskusije. Mac računari su jednostavno prelepi. Od najmanjeg do najvećeg, vidi se neverovatan kvalitet izrade, i pažnja na estetiku u svakom detalju. A kada ste grafički dizajner sa istančanim ukusom za lepo, ovo vam je i te kako važno.

Retina ekran

Ako ste ikada uživo videli Retinu, znate o čemu pričam. Retina ekrani izgledaju apsolutno impresivno, jako su precizni i dobro osvetljeni, što je dizajnerima možda i najbitnije od karakteristika računara. Bez dobrog ekrana, svoj rad ne vidite u svom punom sjaju. Zato dizajneri biraju Apple.

Brzi su. Veoma.

Brzo, brže, Apple. Jedna od karakteristika po kojoj su svi Apple uređaji poznati je upravo ovo. I činjenica da brzina nije prolazna već traje godinama. Apple vrlo vodi računa da im proizvodi rade “kao Singerice”, a ljudi znaju to da cene (i plate). Pogotovo kada vam je računar sredstvo za rad, pouzdanost i brzina iMacova i Macbooka biće ključni da izaberete baš ove uređaje.

Moj trenutni Ryzen procesor iz 2018. ima ocenu 768 (single core). Pogledajte ocene MacBookova, par godina stariji ga prestižu. I to Macbookovi, o ozbiljnijim mašinama da i ne govorimo.

Apple ceni dizajnere

Nije poverenje dizajnera u Apple slučajno. Dizajneri upravo i jesu ciljna grupa ove kompanije, kada su u pitanju računari. Dok na Windowsu možete da se igrate, eksperimentišete ali i navučete virus, ovde nema igranja, nema puno eksperimentisanja, a o virusima u sledećem pasusu. Apple se trudi, ali i uspeva da izradom svojih uređaja zadrži dizajnere i kreativne radnike kod sebe, u čemu im pomaže njihov ekosistem. Ovo, na obostrano zadovoljstvo, jako dobro funkcioniše skoro 40 godina.

Virusi

Ja trenutno koristim Windows, iz dosta razloga, ali me je to skupo koštalo prošle godine. Preskupo, skupo je slaba reč. Razlog – virusi. Jedan pogrešan driver za tastaturu, i apsolutno svi fajlovi na mom računaru su nestali. Tačnije bili su zaključani, uz traženje 1100 eura da ih otkupim od hakera. U pitanju je ransomware virus. Svi moji fajlovi, radovi, pesme, portfolio, beleške, 4 godine mog rada nestale su u trenutku. A sa njima i godišnjak za školu koji je uveliko kasnio, a koji sam u tom trenutku preuzeo da završim, i stigao do 95%. Sve je nestalo, a ja bukvalno iz pepela krenuo opet da pravim karijeru.

Na Apple računaru šansa da se ovako nešto desi je slična šansi da dobijete na Loto-u. Ali vas onda baš briga za fajlove, bogati ste.

Šalu na stranu, šansa da zakačite bilo kakav virus na Apple računaru je jako mala, i prema nekim izvorima svega 5% svih računarskih virusa je za Apple, a šansa da pored izvrsne zaštite dođu do vas i oštete vas, mnogo manja i od toga. Zato ljudi koji od računara žive biraju Apple.

Uskoro ću se pridružiti ekipi dizajnera iz teksta, a tada očekujte kurseve za Apple programe. Pratite nas.

Šta je UI UX dizajn?

UI UX dizajn, odnosno dizajn aplikacija predstavlja jednu od najpopularnijih i najtraženijih karijernih opcija. Možda ste nekada zapitali šta je to ui ux dizajn, ili videli naš kurs dizajna aplikacija, ali niste imali predstavu šta to tačno znači. Ali je UI UX dizajn nešto čime smo okruženi, i čije benefite koristimo svakodnevno. Zato, hajde da to razjasnimo.

Šta znači UI?

UI znači USER INTERFACE, odnosno ono što korisnik vidi. U to spadaju boje, slike, fontovi, ilustracije, animacije, ikonice… Generalno, sve što je vizuelni deo dizajna. Većina ljudi misli da je dizajn samo to, i da se tu završava. Međutim, za korisnika je pojednako, ako ne i važniji UX. UI je samo vrh ledenog brega.

Šta znači UX?

UX znači USER EXPERIENCE, odnosno korisničko iskustvo. Ono predstavlja ono kako se korisnik snalazi i ponaša u aplikaciji, ukratko – način na koji je koristi. UX rešava problem. On je veći deo ledenog brega, bez koga vrh ne bi bio tu.

Evo ilustracije koja dobro oslikava razliku:

Šta radi UI UX dizajner?

Pored osećaja za lepo, kombinacija boja, i odlične tipografije (fontova) koje zahteva UI, dizajner koji obuhvata oba polja mora da bude i psiholog. Mora da razume potrebe korisnika, i ume da aplikaciju ili drugi softver prilagodi njima. Dobar UX znači da će funkcija koju želite, biti tamo gde želite. Znači da ćete najvažnije radnje moći da radite lako. Zato razvoj UX-a zahteva brojna testiranja (user testing) koja služe da daju sliku o tome šta korisnici žele.

Primer dobrog UX-a je Shazam

Zašto ljudi koriste Shazam? Da mogu u svakom trenutku, jako brzo da pronađu pesmu koju negde čuju. Često sekunde presuđuju da li će neko stići da skenira hit koji čuje na radiju. Zato vam Shazamov UX izlazi u susret. Čim otvorite aplikaciju, vidite jedno veliko dugme i poruku ‘Tap to Shazam’. Jednostavno, brzo, lako i efikasno. To je UX dizajn. Dobar izvor znanja o ovoj temi imate na mediumu.

Moj video o ovoj temi možete pogledati ispod

Nadam se da vam je ovaj kratak tekst pomogao da shvatite šta je ui ux dizajn. Ako želite da naučite UI UX dizajn, pogledajte moj kurs dizajna aplikacija.

Srbi za Srbe – humanitarna akcija Nauči Dizajna

‘Najsrećniji su oni koji najviše učine za druge’. Apsolutno se slažem! Novembar iza nas obeležila je humanitarna akcija Extreme Intima, kao i kafane Pavle Korčagin za pomoć porodilištima i našoj bolesnoj deci. Bez obzira na mnoge kritike, bravo za obe akcije! Ne samo što su pomogli onima kojima je pomoć bila namenjena, već su me direktno inspirisali. Kako bih ja, odnosno Nauči Dizajn mogao da pomogne nekome? Brzo je kliknulo, setio sam se stare poslovice: ‘Daj čoveku ribu i nahraničeš ga na jedan dan, nauči ga da peca i nahranićeš ga za ceo život‘. Sto puta ste čuli svoje roditelje da treba da učite jer ‘znanje niko ne može da vam oduzme’. To je apsolutno tačno. Zato sam odlučio da ljudima pomognem upravo znanjem. Zbog toga Nauči Dizajn i postoji, da svima da priliku da steknu znanje i pokrenu posao.

Ali, koju organizaciju izabrati?

Razmišljanje kako doći do ljudi kojima je potrebna finansijska pomoć nije trajalo dugo, nažalost, svaki dan imamo priliku da vidimo takve akcije, ali na sreću, dobri ljudi uspevaju da postignu i urade puno za njih. Moj izbor je pao na organizaciju Srbi za Srbe. Zašto baš oni? Objasnili su, i iz dana u dan to ponavljaju, šta znači biti pravi Srbin. Biti tu za drugoga. Biti požrtvovan. A pre svega i posle svega – biti čovek.

Zbog ažurnosti obe strane, saradnja je dogovorena jako brzo, svega par minuta je bilo dovoljno da ljudi iz Srbi za Srbe budu oduševljeni predlogom i organizuju kome će pomoć proslediti. Ponuda je besplatan kurs dizajna aplikacija za sve koje oni procene da bi im takva pomoć puno značila. I ne samo kurs, već i bespatno mentorstvo, da svi ti ljudi zapravo uspeju da dođu do klijenata i stanu na noge.

Zaraditi je divan osećaj, neću lagati da nije. Ljubav je divan osećaj, znate već. Ali pomoći nekome, a i sama činjenica da ste u mogućnosti da pomognete je nešto neopisivo. Vratimo se na prvu rečenicu – ‘Najsrećniji su oni koji najviše učine za druge’.

Kolege, ajmo zajedno

Voleo bih da sam uspeo da vam prenesem bar deo mog osećaja. Ali glavna svrha ovog posta je da motivišem kolege, ljude koji se bave sličnim poslom da urade istu stvar. Podelimo znanje. Neko će nam biti večno zahvalan.

Najbolji program za video editovanje (Windows & Mac)

Svet videa je prelep i zanimljiv i ne deluje toliko teško. Međutim on iziskuje odgovore na pitanja kao što su: Koju kameru kupiti? Da li je potreban stabilizator? Kakva je rasveta najbolja? Koji objektiv koristiti? Zbog svih ovih pitanja i mnogih informacija, početnici često smetnu sa uma jedno jako važno pitanje, a to je u kom programu će zapravo editovati materijal koji su snimili. Kao i svega na internetu, video editora ima mnogo, što onih koje treba platiti, što besplatnih, ali postoje 4 konkuretna i vredna pomena. Mi ćemo u ovom tekstu pokušati da Vam argumentovano pomognemo u odabiru jednog od njih.

Premiere Pro– ovaj editor nije slučajno na prvom mestu! Premiere je glavni adut Adobe kompanije koja pravi poznate programe poput Photoshopa, Ilustratora, Xd-a i sve ostale konkuretne, najveće programe za koje su svi čuli i koji se koriste neku svrhu. Upravo ta činjenica je najveća prednost ovog programa. Većina ozbiljnih softvera za editovanje ima približno iste ili slične funkcije, samo rešene na drugačije načine, samo je egzikucija drugačija. Premiere odskače od konkurencije upravo mogućnošću lakog povezivanja sa ostalim Adobe programima koji u svojoj oblasti nemaju konkurenciju. Ovo je razlog zašto je Premiere najpopularniji video softver, a sama ta korišćenost stvara još jednu povoljno karakteristiku: ogromna zajednica ljudi koja koristi isti program, pa u slučaju nastanka bilo kakvog problema, sve se da rešiti lako zbog količine ljudi koja može da pomogne. Još jedna prednost je to što ga je najlakše naučiti i najviše tutorijala na internetu postoji upravo za ovaj video editor. Mane Premiere pro-a zna svako ko ga je ikada malo ozbiljnije koristio. Pri izradi svakog malo ozbiljnijeg projekta, softer zna da se crashuje i po nekoliko desetina puta i zada pravu glavobolju editoru. Uprkos tome, ovaj softver predstavlja glavni izbor najvećeg broja filmmakera. Što se cene tiče, Adobe je napravio mali marketinški trik time što je onemogućio kupovinu samo Premiera, a omogućio pretplatu za sve Adobe programe koja iznosi godišnje 240$

Sony Vegas- može se reći da je ovaj program bio i ostao najpopularniji među onim korisnicima koji se ne bave ozbiljnim video editingom, već ga koriste u okviru neke druge aktivnosti samo da bi je oblikovali. Dakle oni ne teže napredovanju u poslu video editinga, već to najčešće budu youtuberi, koji edituju video, ali sam video nije suština već ideja i kreativnost koja je primarno u materijalu. Iako je dosta sposoban program, praktično ne postoji profesionalac koji ga koristi. Glavna mana ovog softvera je postojanje Premiere Pro-a i ostalih Adobe programa koji Premieru donose popularnost. Upravo to nedostaje Sony-u, tako da ovaj moćan i pouzdan softver biva podcenjen i zanemaren pored Premiera. Prednost u odnosu na predhodni softver je cena, s obzirom da je ovaj softver moguće kupiti odvojeno, cena je 17$ mesečno.

DaVinci Resolve 16- do pre par godina monopol na tržištu imao je Premier Pro i mali deo koji je imao Sony Vegas, međutim onda se pojavio ovaj softver i napravio pravu revoluciju i buru komentara. Tvorci ovog programa su napravili moderan dizajn lepog izgleda. U ovom programu su sve glavobolje nastale zbog problema u korišćenju Premiera ili Sony-a nestale, a problemi su bili većinom rešeni. DaVinci takođe pokušava da stvori ono što Adobe već ima, a to je ekološki sistem programa u upotrebi. Trude se da naprave svoju verziju Photoshopa, Ilustratora i svih tih programa i stvore neku vrstu zajednice. Njegova najveća mana nije konkretna, već upravo činjenica da mnogo ljudi ne zna za njega ili kada čak i čuje, ipak bira da se drži klasičnih, proverenih programa, da ne bi rizikovali. Ipak, mi smatramo da nikakvog rizika nema jer je softver odličan, samo ima taj manjak marketinga. Ljudi iz DaVincija su ovoga svesni, pa su kao sjajan potez, omogućili da DaVinci Resolve 16 bude besplatan i ovaj softver možete preuzeti klikom OVDE. Na ovaj način dobijate besplatnu verziju koja je dovoljna za potrebe velike većine editora. Ipak, ako Vam je editovanje posao i želite time ozbiljno da se bavite, postoji i Studio verzija ovog programa koja sadrži dodatne pogodnosti i funkcije. Ova verzija košta 300$, ali je one time payment, tj. nema mesečne/godišnje pretplate, što je čini dosta jeftinijom od prethodnih. Možda ne u ovom trenutku, ali DaVinci ima predispozicije da bude the next big thing.

Final Cut Pro X- ovaj program je isključivo za korisnike Mac OS-a, Applovog operativnog sistema. U pitanju je lagan izbor za korisnike ovog sistema, jer je dosta sličan Premiere Pro-u, ima sve važne funkcije, čak i za profesionalnije bavljenje video editingom. Velika prednost je ogromna optimizacija, s obzirom na to da je pravljen samo za Applove računare, pa su performanse i stabilnost ovog programa fantastične. Bez obzira na to što je Apple softver, Apple nije propustio priliku da ga naplati, tako da je cena ovog programa 300$ sa licencom za 6 godina, što čini mesečno oko 4.5$.

5 najboljih fontova za dizajn aplikacija u 2020

Dobra tipografija je sve. Dobro, možda ne baš sve, ali definitivno je najvažniji deo svakog dizajna. Kada je u pitanju tipografija postoje stalni principi. Aplikacija ne može biti napravljena sa nekim “ludim” fontom, punim karaktera, ali s druge strane ni jednostavan logo, sa jednostavnom tipografijom nije baš poželjan. Uprkos tim stalno postojećim principima, za dizajnera je važno da uvek bude u trendu i da uvek isprati ono što je trenutno aktuelno i primamljivo. Naravno, ne smete zaboraviti da budete svoji i da kombinujete originalnost i trend. Kada prosečan čovek čita knjigu, on ne obraća pažnju na tipografiju. Isto tako, velika većina korisnika Vaše aplikacije neće pridavati značaj veličini i fontu slova koje ste koristili. Ali ovo je važno, jer je upravo to jedan od ključnih segmenata u kojima se najviše ističe Vaše znanje i poznavanje grafičkog dizajna. Upravo zbog toga će firme ili drugi dizajneri obavezno obratiti pažnju na ovaj segment i od toga Vam može zavisiti da li ćete dobiti neki projekat ili ne. Kada smo Vam objasnili značaj tipografije, predstavljamo Vam 5 obaveznih fontova za UX dizajnere u 2020.

 1. Open Sans
 2. Monsterrat
 3. Playfair Display
 4. Roboto
 5. Gotham