Kako da pokidate sa izborom boja u dizajnu

U ovom kratkom tekstu želim da odmah pređem na poentu, i pokažem vam 3 sajta koja će vaš dizajn da podignu bar dva nivoa više i pokažu vam kako da pokidate sa izborom boja u dizajnu. Idemo!

1. UI Gradients

Sajt bez koga bukvalno ne bih mogao! Moj dizajn je postao bar duplo kvalitetniji dana kada sam saznao za UI Gradients! Tako jednostavan sajt, ali zlata vredan, birate prelepe gradiente različitih boja, a kopiranje HEX kodova je prelako. Ako vam treba gradient određene boje, recimo zelene, i to je moguće, i što je jako bitno kada radite, brzo. Koristim ga u redovnom radu, a možete ga videti i u kursevima.

2. Sessions Color Calculator

Nauka o bojama je posebna tema koju planiram da obradim u budućim tekstovima. Ali ovaj Color Calculator je nešto što i početniku nauku svede na jedan klik. Koje boje su suprotne, koje slične, kao i ostale kombinacije koje možete videti u prikazu ispod, saznaćete na jedan klik. Jako dobra opcija kada imate početnu boju ili dve, i treba da saznate koja boja ‘ide’ sa njima.

3. Coolors

Osnove. Ovaj članak bi bio bezvredan kada ne bih pomenuo sajt koji vam daje Color palettes, odnosno palete boja. Coolors vam nudi raznolike palete koje menjate pritiskom na space. Osećaj je kao da ste u Slagalici i pričate čuveno ‘Stop, stop, stop, stop…’ Kada vam se boja svidi, možete da je zaključate i sajt vam pravi kombinacije oko nje. Boje su već uklopljene i spremne da oplemene vaš dizajn. Idealna stvar da sebi date inspiraciju, izazov, i ne upadnete u rutinu korićenja istih boja. Ne zaboravite na pravilo 60-30-10.

Život u 2020. nije bio sjajan po mnogim parametrima, ali činjenica da je tehnologija otišla ovako daleko sa nam omogućava da dizajn bude lakši nego ikada. Dizajn se uči, najviše kroz greške, a ovakvi servisi nam igru dodatno olakšavaju. Ne zaboravite da uživate dok radite.

Leave a comment