TOP 5 – Najbolji sajtovi za inspiraciju u dizajnu

Koliko je važno dizajn početi traženjem inspiracije?

Izvor: Instagram @offdesignarea

Proces svakog dizajniranja za mene počinje istraživanjem i traženjem inspiracije. Nigde, pogotovo ne u dizajnu, ne treba da izmišljate toplu vodu, već da tražeći inspiraciju proširite sopstvene mogućnosti i dobijete nove ideje koje će vam pomoći da postanete bolji dizajner. Zato odmah prelazimo na stvar, top 5 sajtova za dizajn inspiraciju!

1. Dribbble

Dribble je za inspiraciju definitivno moj omiljeni sajt i sajt kog prvog posećujem. Imaju fantastičan serach, ogromnu istoriju i veliku biblioteku radova. Za sajt za inspiraciju, jedna od najvažnijih stvari je da ima mnogo dizajnera koji tu ostavljaju radove, a to je definitivno Dribbble.

2. Behance

Kao Mario i Luigi, kao Betmen i Robin, kao Ronaldo i Messi, tako i Dribbble i Behance.

Behance je sajt vrlo, vrlo sličan Dribbblu uz neke razlike, neke mane, ali i prednosti. Behance je Adobe-ov servis, a Adobe je firma koja pravi Photoshop, Illustrator i ostale programe u kojima verovatno već dizajnirate. Adobe ga je i napravio sa ciljem da bude mreža za deljenje radova, inspiracija i naravno za zapošljavanje. Prednost je što je bolji za pravljenje case study-ja. Jedan moj case study na Behance-u možete pročitati ovde.

3. Pinterest

Pinterest je mreža za koju imam utisak da je koriste svi osim mene. Ja je ne koristim jer sam veći fan Dribbbla i ostalih sa ove liste, ali to joj ne oduzima činjenicu da je prepopularna. Ogromna baza ljudi znači dve stvari – mnogo dobrih radova i mnogo loših radova. Ako umete da proberete, Pinterest će biti mesto na kome ćete definitivno pronaći kvalitetne radove.

4. Instagram

Gde god se okrenemo, završimo na Instagramu. Nebitno da li smo seli u kafić, položili ispit ili tražimo dizajn inspiraciju. O Instagramu nemam puno novog da vam kažem, osim da možda niste znali da je jedna od najboljih mreža za pronalaženje dobrih dizajnera i dobrih radova. Lako je searchovati i možete da pratite ljude ili hashagove za koje procenite da su dobri. Preporuka za Instagram stranicu UX Brainy.

5. Typewolf

Na broju 5 je jedno iznenađenje i nešto malo drugačije. Pored prva 4 mesta, ne treba vam još jedan sajt na istu foru. Svakako nećete satima obilaziti nekoliko sajtova oko jedne iste stvari. Zato na broju 5 Typewolf koji vam donosi inspiraciju iz sveta tipografije, jedne od najbitnijih grana i stavi u dizajnu. Neke korisne fontove možete pronaći i na našem Nauči Dizajn Instagramu

Hvala vam na čitanju, a ako želite da naučite dizajn, možete da pogledate naš kurs UI UX dizajna.

Leave a comment